Meny
Meny

Christian fann en ny karriär som säkerhetstekniker

Innan Christian började på CERTEGO hade han ett stillasittande kontorsjobb där han trivdes med såväl kollegor som chefer men kände att både kropp och huvud behövde något annat. Christian lät personer i sin närhet veta att han letade efter ett nytt arbete och genom en vän kom han i kontakt med CERTEGO:s filialchef i Linköping, Jakob Karlsson. Inte lång tid därefter hade han fått en anställning som lärling på CERTEGO.

Christian började som lärling i mars 2022. Där fick han hänga med erfarna tekniker ut på jobb och lära sig hur lås funkar, montera trycken och behör, hur man fäller in låskistor och annat kring mekaniska delar i dörrmiljön. Efter lite tid i verksamheten påbörjade han lärlingsutbildningen i CERTEGO Academy. Ett upplägg han menar passade honom väldigt bra.

- Det är skitbra att man får känna på yrket först och veta att det passar en. Sen får man sätta sig i skolbänken och förfina det man redan fått lära sig och utveckla det. Det gör att man får ännu bättre förståelse för hantverket när en lärare grundligt går igenom allt steg för steg i lugn och ro. Samtidigt kan man tillgodogöra sig utbildningen bättre när man fattar hur det funkar i verkligheten.

Han hade en tid av arbete som fastighetsskötare i bagaget och även om han inte tidigare hade funderat på att bli säkerhetstekniker hade låssmedsyrket ändå funnits med i tankarna.

- Jag har alltid gillat skolan men aldrig vetat vad jag ska göra med det eller hur jag skulle vidareutbilda mig. Jag läste till byggnadsingenjör vid ett tillfälle men det var inget jag riktigt föll för. Sen har farsan alltid sagt att – men grävmaskinist eller låssmed, det är bra jobb, säkert kul att jobba med – så jag har alltid haft det i bakhuvudet lite och när det dök upp tänkte jag bara - Vi kör!

Ett arbete med känsla för människor

Den som träffar Christian kan knappast undgå att smittas av hans glada, inbjudande sätt och skämten som levereras på klingande Linköpings-dialekt. Mellan prat om allt från Harry Potter till synen på karriär och utveckling, kommer han in på de personliga egenskaper som krävs hos en säkerhetstekniker som jobbar på service. Det kräver inte bara kunskaper om de olika säkerhetslösningarna man installerar menar Christian - att gilla människor och ha känsla för hur man kan göra deras dag lite bättre genom bra service är lika viktigt.

- I dagens läge känns det som att folk känner sig lite otrygga. Det är ju mycket inbrott och stölder så vi har en viktig roll generellt i samhället, att hjälpa folk att känna sig trygga. Jag tänker till exempel på min farmor, om inte hon kunde låsa dörren skulle hon ju inte kunna sova på natten. Så om jag kan hjälpa någon och se till att de kan sova gott om natten är jag glad!

En fördel att jobba på ett stort företag

Att vara en del av ett stort företag har sina fördelar. Lärlingsutbildningen ger en inblick i, inte bara de delar av säkerhetsbranschen som CERTEGO är verksamma inom, utan även hur just CERTEGO fungerar.

- Vi har fått besök av VD – på hur många företag kommer VD och hälsar på lärlingarna? – och andra centrala roller som hälsat på. Det har varit jättekul att få träffa dom. Och bara det att få åka och träffa de andra lärlingarna och bo på hotell under utbildningen. Det ger verkligen en bra känsla för hela företaget.

Christian pratar varmt om kollegorna på både Linköpingsfilialen och de andra lärlingarna han träffat på utbildningen. Att få lära sig jobbet omgiven av ödmjuka och hjälpsamma kollegor och ledare gav honom en bra start på jobbet. Att få utrymme att testa på allt och ta sin tid med nya moment – även när man varit ute på jobb - har skapat trygghet och vilja att utvecklas ännu mer.

Under utbildningen har Christian och de andra kursdeltagarna fått höra lite om alla de segment CERTEGO är verksamma inom. Även om han trivs bra med mekanikdelen som han jobbar med nu, stänger han inga dörrar utan är sugen på att prova på även passersystem, kamera och larmsystem.

- Vi har ju bara skrapat på ytan än så länge, vi får se vad jag kommer fastna mest för!