Meny
Meny

Möt Anders som gått vårt lärlingsprogram

För Anders blev CERTEGO Academy nyckeln till rätt jobb i säkerhetsbranschen!

Anders är en av deltagarna i CERTEGOs lärlingsprogram och han berättar glatt om sin utbildningstid. Anders deltog i programmet under 2018-2019 och är en del av vårat team på filialen i Västra Frölunda.

Anders morfar var den som en gång sådde fröet hos sitt barnbarn att bli låssmed.


- Min morfar jobbade som lite allt-i-allo men framförallt med praktiska yrken. En dag när vi stod och snickrade på hans gård sa han till mig att ”låssmed, det ska du bli. Det är ett kul yrke och där kommer du alltid ha jobb”.

 

För Anders blev sedan CERTEGOs lärlingsprogram rätt sätt att lära sig yrket på.

-          Kombinationen mellan teori och praktik och en riktigt skicklig handledare har gjort att jag känner att det här är helt rätt för mig, säger han.

 

Anders har alltid varit intresserad av praktiska yrken där han har möjlighet att träffa människor.

-          När jag skulle återvända hem efter att ha jobbat som showartist utomlands så mindes jag vad min morfar en gång sagt. För mig var det ett perfekt läge att prova något nytt och hitta ett jobb där jag verkligen får göra den där sista touchen. Jag började ta reda på vilka utbildningar man kunde gå för att utbilda sig till låssmed. Just då fanns ingen vuxenutbildning så jag valde istället att kontakta säkerhetsföretag och höra om möjligheten att bli lärling.

 

Han kontaktade ett antal säkerhetsföretag men CERTEGO svarade snabbt och visade genast intresse.

-          När jag sedan fick träffa filialchefen och arbetsledaren så kändes det helt rätt. Nu har jag jobbat på CERTEGO i ca 2 år och det känns fortfarande helt rätt.

 

För honom är det något särskilt med de varierande arbetsuppgifterna, möten med kunder och frihet under ansvar.

-          Jag tycker att CERTEGO har en familjär känsla och att vi är duktiga på att hjälpa varandra.

-           När jag jobbat några månader så startade en ny omgång av CERTEGOs lärlingsprogram och jag fick möjlighet att delta. Utbildningen gick till så att vi under första veckan fick prova både mekanisk och elektronisk säkerhet och fick lära oss grunderna i båda. Därefter fick jag åka hem till filialen och fundera på vilken inriktning jag skulle välja.

 

Mekanik handlar mycket om dörrar och dörrmiljöer. Här är det pilligt och lite klurigt. Det gäller att se hur allt hänger ihop. Ibland byts produkten ut och ibland kan man behöva plocka isär många olika delar för att sedan byta en defekt del och sedan sätta tillbaka alla delarna igen. Elektronik handlar mer om passersystem, larm och andra elektroniska system. Här gäller det att ha koll på kopplingsscheman och grundläggande elkunskap.

 

-          Jag valde inriktning mekanik och fick ytterligare två veckors klassrumsutbildning där jag fick fördjupa mina kunskaper inom mekanik ytterligare. Där fick jag en grundläggande förståelse och kunskap för mekaniska system och annat som tillhör dörrmiljön. Efter det fick jag åka tillbaks till min hemfilial i Västra Frölunda och tillsammans med min handledare öva på och utveckla det jag lärt mig.

 

Genom CERTEGOs lärlingsprogram upplever Anders att han har fått en riktigt bra grund att stå på.

-          En av utmaningarna i jobbet och det jag tycker är bland det roligaste är att man aldrig blir fullärd. Jag arbetar fortfarande mycket nära min handledare och vi lär oss nya saker varje dag, både av varandra och andra kollegor men också för att det kommer nya produkter hela tiden.

 

Han håller fortfarande kontakt med sina kompisar från CERTEGOs lärlingsprogram trots att de numer har sina hemvister på filialer runtom i hela Sverige.

-          Ibland frågar vi varandra hur läget är och ibland hjälps vi åt att lösa någon uppkommen klurighet. För mig har det varit värdefullt att ha kontakt med kollegor som arbetat ungefär lika länge som jag. Vi har ett stort erfarenhetsutbyte och lär av varandra.